Zestaw startowy balon 54L + dodatki
Kamionka znana była już w starożytności. Jest wyrobem ceramicznym otrzymywany z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego, wypalana w temperaturze 1230-1300 °C.
Wyroby uformowane z gliny przed wypaleniem w piecu pokrywa się sola kuchenną lub innymi minerałami w postaci proszku. Dzięki temu po wypaleniu w piecu tworzy się na powierzchni nac...
Kamionka znana była już w starożytności. Jest wyrobem ceramicznym otrzymywany z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego, wypalana w temperaturze 1230-1300 °C.
Wyroby uformowane z gliny przed wypaleniem w piecu pokrywa się sola kuchenną lub innymi minerałami w postaci proszku. Dzięki temu po wypaleniu w piecu tworzy się na powierzchni naczynia szklista polewa i zapobiega nasiąkaniu naczynia. Kamionki są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie różnego rodzaju kwasów. Idealnie nadają się do robienia wszelakich kiszonek. Szeroko stosowane są do kiszenia kapusty, ogórków czy buraków. Znakomicie nadają się także do przechowywania żywności i peklowania mięsa.
W naszej ofercie znajduję się prawdziwa kamionka grubościenna wytwarzana według starych metod garncarstwa w Polsce. Jest produkowana ręcznie przez garncarza przy użyciu koła garncarskiego. Nie jest to tzw. chińska kamionka produkowana w formach i mająca cienkie ścianki.
Kamionka 5L ręcznie robiona z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka 3L typu cebulak.
Kamionka 4L ryflowana-ogórek z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka z Bolesławca typ 777 makutra.
Kamionka 3L ręcznie robiona z pokrywką.
Kamionka 6L z hermetycznym kołnierzem i pokrywką.
Kamionka 8L z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka 10L z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka 30L z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka 40L z hermetycznym kołnierzem.
Kamionka 0,2L ręcznie robiona z pokrywką.