Kamionka, garnki kamionkowe

Kamionka znana była już w starożytności. Jest wyrobem ceramicznym otrzymywany z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego, wypalana w temperaturze 1230-1300 °C.

Wyroby uformowane z gliny przed wypaleniem w piecu pokrywa się sola kuchenną lub innymi minerałami w postaci proszku. Dzięki temu po wypaleniu w piecu tworzy się na powierzchni naczynia szklista polewa i zapobiega nasiąkaniu naczynia. Kamionki są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz na działanie różnego rodzaju kwasów. Idealnie nadają się do robienia wszelakich kiszonek. Szeroko stosowane są do kiszenia kapusty, ogórków czy buraków. Znakomicie nadają się także do przechowywania żywności i peklowania mięsa.

W naszej ofercie znajduję się prawdziwa kamionka grubościenna wytwarzana według starych metod garncarstwa w Polsce. Jest produkowana ręcznie przez garncarza przy użyciu koła garncarskiego. Nie jest to tzw. chińska kamionka produkowana w formach i mająca cienkie ścianki. 

We found 44 products available for you.

Pokazano 1-12 z 44 pozycji

Aktywne filtry

Utwórz konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło